Online video steeds belangrijker

In dit artikel kunt u lezen hoe online video zich ontwikkeld. Wij helpen bedrijven bij hun video marketing strategie en bij het ontwikkelen en implementeren van online video content.

Deze inzichten komen uit het rapport van Mediabrands Marketing Sciences.

Lineair televisie kijken neemt af

Vooral onder jongere doelgroepen zet de daling van lineair TV-kijken in hoog tempo door. Bij de jongste groep is deze daling zelfs 20% in het afgelopen jaar. Een zorgelijke ontwikkeling voor de tv-zenders. Als we de lijn (op basis van SKO cijfers vanaf 2002 tot nu) doortrekken dan kunnen wij 13-16 jarigen in 2021 nauwelijks meer bereiken via reguliere tv-reclame. 

Online video steeds belangrijker - TV gedrag jongeren
Maar nieuwe technologie is succesvol bij jongeren en daar gaan de ontwikkelingen snel. De verwachting is dat een nieuwe vorm van lineair kijken, waarbij de programmering niet door een zender wordt bepaald maar door een zelflerend algoritme,  de huidige vorm zal vervangen. Nieuwe online channels suggereren dan video’s, hoogtepunten van tv-programma’s en stitchen dit tot een programmering. Pogingen zoals Linda TV passen goed in dit kader. 

Videoconsumptie neemt toe op alle devices

Opmerkelijk is dat de tv-kijktijd over de gehele Nederlandse populatie niet afneemt in onze voorspelling. Door de manier waarop kijkcijfers nu gemeten worden kunnen wij niet zien in welke mate mensen als zij ouder worden meer lineair tv gaan kijken. Dus dat je als je gaat werken meer ‘gemak entertainment’ gaat consumeren, gewoon omdat je moe bent s’avonds. Dit is wel een plausibele hypothese. Er zijn echter geen longitudinale studies waarin mediaconsumptie door de tijd gevolgd wordt. Sterker, de panels worden door de tijd ververst met andere mensen. Dus hoewel jonge mensen steeds minder lineair tv kijken gaan zij dat waarschijnlijk meer doen als zij ouder worden. Aan de andere kant: als je niet opgroeit met lineair kijken, ga je het dan ooit toch doen? 

 Online video steedds belangrijker - Per device

Special interest in videoland stijgt

Als wij naar de totale videoconsumptie op tv bekijken zoals in bovenstaande grafiek, zien we duidelijk de invloed van het weer: dalen in de zomer en pieken in de winter maar bottomline zal de kijktijd naar tv-zenders via de televisie blijven groeien de komende jaren binnen de 16+ groep. Opvallende stijgers zijn special interest zenders als Discovery Channel, RTL8, SBS9, Investigation, FOX, TLC, Eurosport, National Geographic Channel en Nicklodeon.

De RTL zenders (4, 5, 7) blijven in de verouderende groep Nederlanders qua aandeel en kijkdichtheid de komende jaren redelijk stabiel. Niet alle tv-kanalen groeien. Scherpe daler is NPO en dan vooral NPO 2 en NPO 3 bij gelijkblijvende programmering. Ook MTV en Comedy Central zitten in een vrije val…

Ontwikkelingen van de online videokanalen 

YouTube is qua bereik het grootste video platform en kan als enige online kanaal serieus concurreren met de TV kanalen. De positie van YouTube is ook aanzienlijk verbeterd afgelopen jaren. Dat geldt vooral ook voor mobiel.

NL Ziet en Videoland (gekocht door RTL om het OTT aandeel te vergroten) staan niet in de top-10 video sites. Het bereik van Netflix is gegroeid en dat van Dumpert gedaald. De overige videokanalen zijn stabiel.

 

Mobiel wordt het meest naar video op YouTube, NOS en Netflix gekeken

Mobiel video kijkgedrag gaat helemaal door het plafond en groeit naar 300 minuten per maand in 2020. Deze inschatting is te laag, omdat, zoals eerder aangegeven, mobiel doorkijken niet wordt gemeten door GfK Crossmedia Link. Al het mobiel kijkgedrag is dus onderschat in de databron. Grootste aandeel van mobiel kijkgedrag heeft YouTube. NOS pakt de tweede plaats en Netflix is nummer 3. 

Wilt u online video content laten ontwikkelen?

P&I productions is gespecialiseerd in het ontwikkelen van video content voor bedrijven en werken vaak samen met reclamebureaus. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Een voorbeeld van online video content - Video voor Verkade koekjes

Fun en trail.