Portret Jan Mulder

Portret Jan Mulder

Voor het Volkskrant Magazine mag ik de charmante knorrepot Jan Mulder fotograferen. Ter ere van zijn, toen, 65e verjaardag pakken ze uit met een diepte-interview waarbij het binnenwerk en de cover door mij gefotografeerd moeten worden. 

De locatie zal de stadsschouwburg in Haarlem zijn omdat hij daar moet repeteren voor een voorstelling. Ik ben een beetje zenuwachtig, kijk toch al decennia naar het gezicht van deze knappe lelijkerd. Jan heeft iets waar vrouwen gevoelig voor zijn. Een jongensachtige speelsheid in combinatie met zijn doorgewinterde, doch niet blasé, ervaring met roem op de meest uiteenlopende terreinen. Maar eigenlijk is zijn bekendheid voornamelijk verworven met niets doen en gewoon aanwezig zijn, de Paris Hilton van de "Lage Landen", Van spits naar rechts achter, maar altijd blijven spelen.

Ik ben goed voorbereid op het feestje van Jan gekomen. Heb tassen vol ballonnen en hoedjes bij me en hij kijkt me gespeeld geïrriteerd aan…

"Je wilt zeker dat ik een feesthoedje op m'n hoofd zet en een ballon opblaas?! " aldus Jan zonder dat hij een echt antwoord verwacht. Hij trekt zijn colbert uit en gaat onderuit zitten op de rode publieksstoeltjes. Heel graag meneer Mulder zeg ik grappend en inmiddels minder zenuwachtig. Deze bekende, en tot in den treuren gefotografeerde man,  gaat godzijdank niet moeilijk doen. Hij heeft in een kort ogenblik besloten dat hij het spel meespeelt en niet in de weerstand gaat. Dat maakt mijn baan in een keer een stuk makkelijker en leuker. Dus ik ga vrolijk van start. 

Ik zet mijn statief op en een lampje met paraplu van de zijkant. Zo kan ik hem een beetje uitlichten met het licht van de flitslamp en door de doorbelichting vanaf statief is de rest van de zaal ook nog zichtbaar. Het word een vrij dolle sessie met confetti en toeters, niets is hem te gek. De eerste helft van de shoot is al meer dan geslaagd. En dan vraag ik hem om nog een ander beeld te maken buiten… met sigaret… Ik zien hem twijfelen, het regent pijpenstelen en rokend op de foto wil niemand. En dan gooi ik m erin: " jawel joh, echt James Dean". Hij kijkt me verslagen aan. Hij is ijdel en hij weet het, en hij weet ook dat ik het weet. Hij loopt met zijn lange zwarte jas aan achter me aan naar buiten. 

Langs de muur van de schouwburg fotografeer ik nog een kleine sessie uit de hand, zonder kunstlicht, zonder opsmuk of aanwijzingen.

Zonder toeters en bellen en zonder kleur blijft deze man een ster. Jan Mulder meets James Dean meets Sartre meets Paris…..

Na publicatie krijg ik het verzoek van de agent van Jan of deze foto op de cover mag van zijn nieuwe boek.

Volkskrant Magazine cover plus binnenwerk 2010
Cover "De Analyticus"/ Jan Mulder
 

Wie is Portret fotograaf Marijn Scheeres?

Wilt u meer informatie over Portret fotograaf Marijn Scheeres? klik hier.

Wilt u Portret fotograaf Marijn Scheeres boeken?Wilt u Marijn Scheeres boeken voor een fotoshoot? Stuur dan een email naar marijn.scheeres@p-i.nl of neem telefonisch contact op via nummer: 06 52043048

Gerelateerde berichten